MALI GRADSKI VRT

(od ideje do izvedenog vrta)

 

Najčešći su i najpoželjniji u većim gradovima gdje ljudima nedostaje vremena za obrađivanje vrta.
Imati zeleni vrt u prostoru gdje prevladava beton san je mnogih. Većina si to ne može priuštiti, a oni koji mogu imaju problem nedostatka prostora.
Na svu sreću prekrasan vrt se može napraviti i na veoma malom prostoru, kojeg je moguće učiniti vizualno kraćim i širim ili recimo pojačati dojam izduženosti.
Osnovna karakteristika takvih vrtova je da su mali, uredni i laki za održavanje.


ŽELJE VLASNIKA (INVESTITORA)

Prije bilo kakvog zahvata trebali bi razmisliti o tome kako želite koristiti vrt te razmotriti sve ciljeve koje želite ostvariti.
Potrebno je razmisliti o kući i njezinoj okolici kao jednoj cjelini.
Obratite pozornost na stil kuće i uporabljene materijale u izgradnji kao i na njezin interijer jer su to bitne stavke koje pridonose ukupnom izgledu novog vrta.
Poželjno je sastaviti popis svih želja kako bi pomogli arhitektu i vrtlaru u osmišljavanjuWish list with pen i postizanju konačnog izgleda vrta.
To mogu biti vrtna terasa, pergola, zimski vrt, zaštita od pogleda iz susjedstva, lijepi pogledi koje valja iskoristiti, opločavanje djela vrta, ograda, vjetrobran, zasjenjeno mjesto za sjedenje, rasvjeta, prilazni putovi, vrtno jezerce, travnjak, bilje (trajnice, penjačice, mali povrtnjak, voćke), boja cvijeća, igralište za djecu, roštilj, prostor za kućne ljubimce…


IZRADA NACRTA POSTOJEĆEG STANJA

Potrebno je napraviti snimak zatečenog stanja vrta te izraditi nacrt zemljišta.
alat za premjeravanjeBitno je precizno premjeravanje terena sa svim pojedinostima kako bi izradili točan nacrt u mjerilu.
U njega je potrebno unijeti međe zemljišta, strane svijeta, kuću s ucrtanim vratima i prozorima, ulaze i putove, podzemne cijevi i kablove, odraslo drveće i grmove te ostale fiksne objekte koje želimo zadržati ili izmijeniti.
Važno je izmjeriti nagib i nacrtati poprečni presjek terena kako bi izradili kompletno rješenje za kreativan dizajn novog vrta.

 


RAZVOJ ZAMISLI

Nije dovoljno stvoriti jednu prikladnu zamisao i tu se zaustaviti. Karakteristika dizajnera je da konstantno razmišlja o zadaći i stvara različita rješenja.
Svaka linija u planu odraz je neke određene namjere. Recimo oblici koji se ponavljaju u cijelom planu prate oblike koje nalazimo u okolici i na kući, na primjer oblik susjednih zgrada, oblik krova kuće, zamisaočetverokutni prozori, polukružna vrata i sl.
Pri osmišljavanju je vrlo bitno oblikovati vrt tako da najbolje izgleda kada ga promatramo iz kuće jer će tada i kuća iz različitih dijelova vrta izgledati dobro. Kao polazišnu točku možemo uzeti prozor dnevne sobe, terasu ili neku drugu atraktivnu točku s pogledom na vrt.
Vrt ne postoji zasebno već treba sačinjavati jednu zajednicu s kućom i okolišem.
Bitno je razmišljati trodimenzionalno te bi bilo poželjno prije bilo kakvih radova izraditi 3D prikaz budućeg stanja kako bi si olakšali predodžbu jer recimo drveće i živica imaju određenu visinu, terasa i pergola također i sve bi to trebalo izgledati dobro u odnosu na recimo visine samog objekta i visine ograda.


IZRADA TROŠKOVNIKA

Troškovnik je dokument u kojem su po stavkama opisani svi potrebni radovi i materijali.
Neophodan je kako bi mogli odrediti koliko nam je novaca potrebno za izgradnju vrta te koje ćemo materijale koristiti s obzirom na njihove cijene. Ako vrt ne smije biti skup možemo npr. umjesto popločenih staza koristiti šljunak i time nećemo promijeniti sam oblik vrta.
Svaka stavka troškovnika sadrži opis stavke te potrebnu količinu i cijenu po jedinici. Na osnovi umnoška količine i cijene dobivamo ukupni iznos pojedine stavke, dok opet zbrajanjem svih ukupnih iznosa stavaka dobivamo vrijednost pojedinih radova.


PLAN SADNJE

Prije svega treba postaviti pitanje koliko vremena imamo za njegu vrta. Ako ga nemamo mnogo nećemo planirati biljke koje su osjetljive i zahtijevaju posebnu skrb kao ni one koje toliko bujaju da ih treba obuzdavati.
Neke postojeće biljne vrste moguće je zadržati ili samo premjestiti, ali ipak nećemo žrtvovati novu zamisao zbog lijepih, a možda posve neprikladnih biljaka.
Koplan sadnjed izbora biljaka treba razmisliti o njihovim proporcijama te bojama, obliku i veličini cvjetova i listova.
Kao ograničavajući čimbenici pojavljuju se kakvoća tla, vlažnost, osunčanost i temperatura.
Vrlo je važno kako su biljke raspoređene unutar nasada jer postoje različite tehnike sadnje. Neke od njih su sadnja u bloku, prožimanje nasada i nasumična sadnja.
Sadnjom u bloku postižemo formalniji izgled i jak vizualni dojam usklađivanjem biljnih skupina, dok prožimanjem nasada stvaramo slobodniji ugođaj posebno prikladan u užim lijehama.

 


IZRADA GLAVNOG PROJEKTA NOVOG VRTA

Cilj ove faze je izraditi konačan projekt u mjerilu sa svim nacrtima, ucrtanim simbolima, tumačem znakovlja i potrebnim materijalima.
Ti nacrti će biti temelj za izgradnju vrta te će ih izvođači radova koristiti kod obavljanja posla.
Sadrži sve tlocrte, presjeke, planove sadnje i ostale prikaze.
Neki objekti su vrlo složeni te ih je potrebno odvojeno detaljno nacrtati (tlocrt, nacrt i poprečni presjek) kako bi ih izvođači radova mogli napraviti upravo onako kako smo ih i zamislili. Naprimjer terasa, pergola, fontana, ograda itd.


REDOSLIJED RADOVA

Nakon izrade i prihvaćanja glavnog projekta na red dolazi izgradnja vrta.
Kako sve ima svoj redoslijed i ovdje postoje određena pravila kojih se treba pridržavati.
Kako bi sve ispalo kako treba radove treba izvoditi korak po korak.
1. Postavljanje granica mnogi nesporazumi nastaju upravo zbog živica i ograda stoga treba oprezno dogovoriti uređenje svojih međa.izrada vrta
2. Priprema osnovne razine izravnati zemljište gdje je potrebno, iskopati rupu za jezerce, postaviti vodovodne cijevi, kablove, ispuste i odvode.
3. Izgradnja osnovne infrastrukture izgraditi temelje za buduće objekte, potporne zidove za izdignute gredice, glavne putove, prilaz za automobil.
4. Izgradnja objekata i detalja izgraditi terase, pergole, jezerca, popločene dijelove, stepenice, rubnjake za buduće travnjake…
5. Travnjaci u ovoj je fazi potrebno dobro pripremiti zemlju te posijati travu ili postaviti travnate tepihe
6. Sadnja posaditi odabrane grmove, penjačice, drveće, cvijeće na omeđena područja pripremljena za sadnju.


NJEGA VRTA

Vrt u gradu ne zahtijeva mnogo njege, ali je bitno da ona bude redovita.
Obuhvaća podrezivanje, šišanje, gnojenje koje pretpostavlja poznavanje tla i potreba određene biljne vrste, prozračivanje i grabljanje travnjaka, navodnjavanje.


Rezultat pažljivog planiranja i izvođenja radova je kreativan vrt pun osobnosti koji se uklapa u sredinu i zrači određenom energijom te svoje ukućane, goste i prolaznike ostavlja bez daha.

 
mali gradski vrt 0