STRUČNI SAVJETI

 


MALI GRADSKI VRT od ideje do vrta  Small town garden with patio with raised beds, tree fern and table and chairs.

Najčešći su i najpoželjniji u većim gradovima gdje ljudima nedostaje vremena za obrađivanje vrta. Imati zeleni vrt u prostoru gdje prevladava beton san je mnogih. Većina si to ne može priuštiti, a oni koji mogu imaju problem nedostatka prostora. Na svu sreću prekrasan vrt se može napraviti i na veoma malom prostoru, kojeg je moguće učiniti vizualno kraćim i širim ili recimo pojačati dojam izduženosti. Osnovna karakteristika takvih vrtova je da su mali, uredni i laki za održavanje.

Cijeli članak…


IZBOR BILJAkako odabrati najpogodnijeizbor bilja 2

Uvođenje biljnog materijala u zamisao izazov je za mnoge vlasnike vrtova, a i vrtlare zato što se radi o živom materijalu koji se konstantno mijenja iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu. Uobičajeni problem vlasnika vrtova je da imaju jasnu viziju o tome što žele u smislu dizajna vrta (terase, puteljci, stepenice, popločenja), ali nemaju dovoljno znanja u odabiru bilja. Najčešće pogreške se događaju usvajanjem velike količine podataka u kratkom roku što dovodi do krivog odabira i većih troškova.

Cijeli članak…


Rezidba bilja kako orezati vrtUVOD U REZIDBU BILJA osnovna pravila i korisni savjeti

Održavanje drveća, grmlja i penjačica uključuje rezidbu koju je potrebno obavljati čitavog njihovog života. Tijekom prvih godina života biljke služi za poticanje razvoja i oblikovanje, a kasnije treba osigurati da se rast ne odvija na štetu cvjetanja i stvaranja plodova. Obavljamo je kod sadnje, tijekom rasta, kako bi uspostavili ravnotežu između vegetativnih i rodnih pupova, potaknuli stvaranje cvjetova i plodova, kod pomlađivanja… Poboljšavamo kvalitetu i veličinu cvjetova, plodova, listova i stabljika, tj. utječemo na ukupan izgled i zdravlje biljke.

  Cijeli članak…


UREĐENJE INTERIJERA: ODABIR STOLCAnajznačajniji stolci kroz povijestLudwig Mies Barcelona stolac fotelja

Uz mnoštvo stolaca koje možemo vidjeti po robnim kućama nije lako odabrati ”onaj pravi”. Svaki stolac ima svoju posebnu priču i osobnost tako da svatko može naći nešto po svom ukusu. Uz ovu kronološku podjelu najvažnijih stolaca prošlosti, sadašnjosti i budućnosti pokušat ćemo potaknuti na razmišljanje i razvoj novih ideja te olakšati brigu oko izbora stolca. Neke od navedenih nikako ne bi trebali preskočiti u osmišljavanju uređenja interijera. Pogledajte cijeli članak i možda pronađete nešto zanimljivo za uređenje svoga doma.

Cijeli članak…


CIJEPLJENJE (KALEMLJENJE) BILJAKApostupci izvođenja i korisni savjetiOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cijepljena voćka se sastoji od podloge koja daje korijen i mali dio debla i od plemke koja izgrađuje ostatak debla i krošnju. Ovisno o načinu na koji cijepimo plemka može biti dio izbojka ili pak samo jedan pup.
Cijepljenjem na odabranu podlogu voćka dobiva odgovarajuću rodnost, bujnost, kvalitetu ukorjenjivanja, prilagodljivost različitim klimatskim uvjetima i vrstama tla te povećanu otpornost na bolesti i štetočine u tlu.

Cijeli članak…